Taalopleiding voor Expats
Ze hebben geen band met de collega’s
“Bij ons is de werktaal dan wel Engels, maar veel werknemers zijn nog steeds Belgen. Belgen die (bij ons) Nederlands met elkaar spreken tussendoor, tijdens de lunch, onder elkaar tijdens vergaderingen. Ze praten ook over dingen die veel expats gewoon niet begrijpen of niet kunnen volgen, zelfs al is het gesprek in het Engels en dan bedoel ik niet enkel de politiek maar ook dagdagelijkse dingen.”
Ze zijn geïsoleerd
“Ik vind dat bedrijven meer moeten investeren in de integratie van hun expat-medewerkers. Ik zie dat heel fel bij ons. Omdat we niets of niemand kennen, storten wij ons volledig op ons werk, wat op zich goed is totdat het contraproductief wordt. Ik haatte de Belgische administratie zo hard, ik voelde me zo eenzaam, zo onbegrepen, dat ik constant twijfelde om terug te gaan naar mijn land.”
Ze kunnen niet naar de klanten
“We moeten gewoon eerlijk toegeven: Er zijn niet genoeg technische profielen in België. Wanneer wij op zoek zijn naar mechaniekers, kunnen we niet anders dan naar andere buitenlandse werkkrachten kijken. Voor je het weet is je hele departement niet van hier en kan je niemand nog naar klanten sturen door gebrek aan kennis van de taal en de cultuur.”
Ze geraken gedemotiveerd
“We hebben onze expats naar avondlessen gestuurd, relocation agencies ingeschakeld, budget ter beschikking gesteld, maar zelfs na 3 jaar spreken ze nog geen Nederlands, zijn hun enige vrienden ook expats. Die zijn dan meestal maar tijdelijk hier en vertrekken, waardoor ze alleen achterblijven en uiteindelijk uit miserie ook vertrekken – terug naar hun land of naar de volgende locatie.”
3 FEITEN
Feit
Ons kleine Belgenlandje telt 381.193 werkende expats, wat ongeveer neerkomt op 10% van de arbeidsmarkt. Best frappant als je denkt dat dit 70% meer is dan 4 jaar geleden. (studie vacature.com)
Feit
Slechts 33% van de expats voelt zich thuis in onze lokale cultuur. Dat is maar de helft van het wereldgemiddelde van 63%! Aan de taal zal het niet liggen, want ook onze Noorderburen in Nederland stranden onder gemiddelde, maar met hun 54%, lopen we toch flink achter! (studie internations expat-insider)
Feit
De meeste bedrijven die expats aannemen of laten overkomen houden wel rekening met het financiële aspect en de praktische kant van de verhuis, maar niet met de integratie en stabiliteit van de expat zelf, waardoor velen onder hen slecht functioneren op de werkvloer, een andere job zoeken of zelfs terugkeren naar hun land.

Allemaal goed en wel, maar hoe zorg je ervoor dat een expat zich thuis voelt en dus niet vertrekt? Daar hangen veel elementen aan vast! Die lijst is eindeloos! Of toch niet?

Wat houdt de opleiding in?
Wij, bij Hello Languages, hebben in samenwerking met Belgian Academy of Culture and History een programma opgesteld dat de grootste problemen voor expats oplost zoals de taal spreken, de Belgische cultuur kennen, de mensen hun manier van doen begrijpen, uitkunnen aan de politieke structuur om door het kluwen van administratie te geraken, enzovoort
  • De lokale taal leren spreken (NL, FR, DE) op een manier die natuurlijk overkomt en zoals we de taal echt gebruiken, niet zoals in de boekjes.
  • De juiste informatie vinden over ‘hoe te leven in België’ en zich leren redden in de lokale taal.
  • De gewoontes, manieren en gedachtegang van Belgen leren begrijpen om zo gemakkelijker te connecteren en zelfs vrienden te maken.
  • De Belgische cultuur leren kennen door terug te gaan in de tijd en toe te passen op het heden.
  • Aan de politieke structuur uitkunnen om door het kluwen van administratie te geraken, maar ook om de eeuwige discussies tussen de landsdelen te volgen.

 

U wilt toch ook weten in welk land u woont? Natuurlijk vindt u het belangrijk om met de locals te kunnen spreken in hun eigen taal, over de onderwerpen waar zij het meest mee bezig zijn! Wel… UW MEDEWERKERS OOK!

Al onze taalopleidingen zijn maatwerk.

 

We kunnen dus zowel voor privélessen als voor interne groepslessen zorgen
bij u on site of bij ons op kantoor.

Interesse
om de expats in uw bedrijf een thuis te geven?
SUCCESVERHALEN
Wat zeggen onze klanten?

Officiële taalpartner van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen voor innovatieve taalopleidingen & -consultancy.

X